La vita e Ilan

Klaus se așeză la pupitru și-și drese vocea.

Klaus: E cineva aici care să explice tâmpiților ăstora ce urmează să zic?

Liviu îi făcu cu ochiul lui Ilan.

Liviu: Discriminel (căci așa-l alinta pe cel mic), să fii atent la ce zic, bine? Fugi lângă Klaus și luă poziție de drepți, pregătit să traducă pentru proștii lui.

Klaus: Soluția corectă pentru România ar fi fost și este înlocuirea unui Guvern care a creat multe probleme României.

Liviu: Jocul începe acum. Trebuie să adunați 1000 de puncte.

Klaus: E nevoie de miniștri care performează foarte bine.

Liviu: Dacă faceți asta câștigați un mandat de Președinte pentru PSD.

Discriminel se entuziasmă vizibil.

Klaus: Am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate.

Liviu: Câștigați puncte ori de câte ori loviți în justiție, economie sau în ideea de Românie pro-europeană.

Klaus: Se numesc miniștrii Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite.

Liviu: Cele mai multe puncte se câștigă cu declarații mincinoase, manipulatoare.

Klaus își termină discursul și-l trimise pe Liviu înapoi printre ai lui. Liviu îi făcu cu ochiul lui Discriminel și se-ntoarse în audiență.

Liviu: Imediat trebuie să începem să facem puncte! îi zise el lui Discriminel. Am planul perfect ca să câștigăm funcția de Președinte. Va trebui să ieși în fața unor oameni care îți vor face poze și vor nota ce vei zice. Trebuie să spui exact ce-ți zic eu și facem minim 250 de puncte. Preșidenția e ca și a noastră! Va trebui să le spui oamenilor că refuzul de numire este un act de anti-semitism.

Viorica aruncă o privire confuză.

Liviu: Ce s-a întâmplat, principesă?

Viorica: Nimic…

Adevărul e că Viorica nu înțelegea cuvintele complicate, iar “anti-semitism” era unul din ele. Îi era rușine, însă, să mai întrebe. Mai devreme îl auzise pe Liviu zicând că “la vita e bella” și crezuse că se referă la ea. O luase ca pe un compliment, pentru că era o fire optimistă care privea partea plină a paharului.

Conform planului, Discriminel ieși în fața oamenilor cu aparate de fotografiat și declară exact ce îl învățase Liviu, care aplaudă frenetic la sfărșit.

Liviu: Bravo, Discriminel! Vom câștiga jocul! Bravo!

Discriminel: Daddy, sunt puțin îngrijorat..

Liviu: De ce, puiule?

Discriminel: Pentru că am vorbit cu niște oameni care au zis că distrugem țara, omorâm justiția și că amanetăm viitorul pentru interesele personale ale unor corupți.

Liviu: Și tu i-ai crezut? Hahaha! PSD să distrugă țara pentru interese personale? Cine a mai auzit așa ceva? Haha!

Discriminel: Da, dar justiția…

Liviu (scalâmbăindu-se): “Tudorel, nu mai omorî justiția!”. Pfff… Doar te tachinau, știu că suntem pe cale să câștigăm Președinția și voiau să te supere.

Discriminel: Au zis că suntem partid de analfabeți, corupți și slugi.

Liviu: Hai mă, serios? Viorica analfabetă (râse forțat), păi toată lumea știe că e cea mai inteligentă. Codrin Ștefănescu slugă? Sau Șerban Nicolae? Mă faci să râd. “Codrin, fă-mi și mie pantofii! Să lucească precum chelia ta!”. Corupți? Cine? Eu? Darius Vâlcov?

Discriminel zâmbi. Liviu îl convinsese că totul va fi bine, cum îi convisese pe mulți alții din partid.

Abia în 2019, când PSD pierdu din nou alegerile prezidențiale, iar Liviu pierdu definitv susținerea partidului, Discriminel înțelese sacrificiul pe care Daddy îl făcuse pentru el. Guvernarea incompetentă fusese cadoul lui Liviu pentru proștii săi.

Comments

comments