Om fi o nație de homofobi, dar nici presa nu ne ajută

Există câteva tehnici prin care poți manipula o știre, un interviu sau un sondaj în așa fel încât să poți transmite cam orice vrea mușchiul tău. În ceea ce privește știrea, o manipulare se poate realiza, de exemplu, prin titluri de tip click-bait sau titluri care trag concluzia pentru tine. Când vine vorba de un interviu sau un sondaj, totul constă în formularea întrebării. Uite, dacă pui următoarea întrebare „Având în vedere nivelul corupției în țară, credeți că România este pe drumul cel bun?”, tendința este ca lumea să spună categoric „nu”, pentru că răspunsul este sugerat deja. Însă, dacă o formulezi în alt mod, adică „Credeți că corupția din țară este într-o continuă scădere?”, blanța se înclină spre partea opusă.
Aceeași tehnică se aplică și la alte materiale jurnalistice, respectiv la articole. După cum spuneam, titlul reprezintă 50% din material. Cele mai canceroase sunt, în mod evident, clickbaiturile, pentru că, de cele mai multe ori, te trimit spre o știre care este departe de ceea ce a sugerat titlul. Apoi mai sunt titlurile care trag concluzia pentru tine. Asta nu înseamnă că o să-ți spună direct ce să crezi, cum să gândești, însă îți înfluențează foarte mult felul în care tu vei percepe informațiile din text.

13226650_252003275174849_4348040589469403410_n

Astăzi o să vorbesc (iară) despre băieții de la Adevărul. Este sezonul opiniilor despre comunitatea LGBT, așa că orice are legătură cu asta trebuie exploatat ca atare. Nah, în acest context, a apărut o știre conform căreia, un român din Anglia face greva foamei, pentru că a rămas fără copii. Scenariul este clasic și seamană foarte mult cu cazul Bodnariu, numai că e mai simplu de concluzionat. Dar, pentru început, să analizăm puțin titlul care vine în două forme: „Românul aflat de 12 zile în greva foamei la Strasbourg, după ce copiii i-au fost daţi unui cuplu de homosexuali din Anglia” (pe siteul Adevărul) și „Drama românului căruia statul englez i-a plasat copiii într-o familie de homosexuali” (pe pagina de facebook Adevărul). Ce am înțeles de aici? Am înțeles că un tată și-a pierdut copiii în favoarea unui cuplu gay. Bietul tată, săracii copiii, muie la homosexuali. Ăsta este fix genul de titlu care trage concluzia pentru tine. În acest caz, se înțelege că acel cuplu de homosexuali reprezintă personajul negativ și factorul care a influențat plasarea copiilor, ceea ce e cât se poate de greșit.[spacer height=”20px”]
Citind știrea, am aflat următoarele chestii: cei doi soți au avut mai multe certuri din cauza stării de sănătate a soției și a relației sale extraconjugale. Pe acest fond, autoritățile au intervenit și au supus familia la câteva luni de supraveghere. După aceste luni, s-a stabilit că acei copii nu mai au ce căuta acolo și, astfel, aceștia au fost preluați. Părinții au avut permisiunea de a-i vedea o oră pe săptămână, însă, la sfârșitul anului 2014, au fost dați în plasament și, în urmă cu un an, au fost adoptați de un cuplu gay. Tatăl, pe nume Florin Barbu, a intrat în grevă și cere ajutorul autorităților române, care nu prea dau semne de interes.[spacer height=”20px”]
Da, știu. La prima vedere pare foarte trist, dar, dacă citești cu atenție, vei înțelege că acei copii au fost preluați după câteva luni de supraveghere, nicidecum de pe o zi pe alta. Nu e dracul chiar atât de negru. Mai departe, am urmărit filmulețul în care Florin Barbu își povestește întreaga dramă, adică firul evenimentelor care au dus la pierderea copiilor. În articolul de pe Adevărul, se menționează super vag că certurile din familie au avut la bază niște motive ce țin de sănătatea soției, dar fără să se intre în prea multe detalii. Nu-i nimic, ajungem și la boală imediat.
13327456_252006495174527_5352259705695860198_n
[spacer height=”20px”]Cei doi soți au fost sfătuiți să lupte cu doi avocați, câte unul de căciulă. Practic trebuiau să fie unul împotriva celuilalt pentru custodia copiilor și, în paralel, să lupte cu statul ca să nu-i piardă de tot. Din cauza certurilor, s-a propus varianta în care copiii să ajungă la mamă, chestie cu care tatăl a fost de acord. Logic, că doar e mai bine decât să ajungă la niște străini. Dar au existat și niște condiții, adică o interdicție asupra tatălui ca să nu-și mai viziteze copiii. Astea sunt detalii relatate chiar de el, însă a omis să explice motivul acestei interdicții. Îți dai seama că nu a fost lapte și miere, dacă în urma unor investigații s-a stabilit că el nu mai are ce căuta în viața lor. Bun. Mai departe, soția a fost supusă unor evaluări care urmau să stabilească cât de aptă este femeia respectivă, din toate punctele de vedere. Între timp, rapoartele au arătat faptul că femeia suferă de personality disorder. Da, ai ghicit. Mama nu a mai putut păstra copiii și uite așa au ajuns să fie adoptați de o altă familie.
[spacer height=”20px”]Acum gândește-te puțin cum arată această poveste. Avem o mamă care din punct de vedere medical nu își poate crește copiii și un tată de care nu se știe nimic, în afara faptului că statul preferă să dea copiii spre adopție, decât să-i lase pe mâna lui. Tu ce concluzie tragi de aici? Nu ți se pare că scârțâie toată povestea?
13312776_251991501842693_6159536715237698414_n
[spacer height=”20px”]Desigur, tot ce am relatat mai sus este disponibil pe tot internetul și oricine poate accesa aceste informații, CHIAR ȘI JURNALIȘTII DE LA ADEVĂRUL. Bag mâna-n foc că n-au ascultat deloc vorbele lui Florin Barbu de pe youtube. Nici măcar nu trebuia ascultat până la capat, timp de 34 de minute, că toate detaliile importante le găsești în primele cinci minute. De-aia zic, jurnaliștii de la Adevărul nici măcar n-au încercat și au preferat să facă din homosexual armăsar. Nu știu care e problema lor, pentru că m-am uitat pe blogurile ziarului și par să fie în dezacord cu cele trei milioane de români care au semnat împotriva comunității LGBT. După cum am explicat la început, felul în care formulezi ceva poate influența foarte mult opinia cititorului. Titlul lor încearcă să atragă mai mult scandal spre acel cuplu de homosexuali, de parcă e vina lor că cei doi părinți au fost găsiți incompetenți. Eu înțeleg că e în vogă subiectul și aduni o grămadă de trafic pe spatele lui, dar e greșit să faci asta atunci când riști să întărești homofobia românului, care deja e problematică. Comentariile legate de acest articol sunt cât se poate de idioate și românii încep să se teamă că vin homosexualii peste ei să le fure odraslele. Stimați băieți de la Adevărul, sper că sunteți mulțumiți.[spacer height=”20px”]

Comments

comments