Oare Hi-Q pregătesc un comeback?

Zilele astea, trupa Hi-Q a primit un burst de atenție, cum n-a mai văzut de mai bine de zece ani încoace. Sigur, chestia asta nu se datorează carierei lor extraordinare, pentru că cei mai mulți dintre noi vrem cu orice scop să uităm că piese precum „Gașca mea” și ”Razna” au existat vreodată. Din păcate, este imposibil să uităm de ele, cel puțin nu atâta timp cât încă mai semnăm condica la nunți și botezuri.

Totul a început la sfârșitul lunii august, când fosta componentă a trupei, Dana Nălbaru, a devenit subiect de exploatat în mediul online. Pe scurt, o scârbă de pe internet s-a apucat s-o critice pe artistă, că nu se înrijește, că arată ca o servitoare și alte hatereli ieftine pe care le găsești la tot colțul. Un om normal ar trece peste și nu s-ar apuca să se justifice în fața oricărui pleb cu interent. Nu? Haha, nu. Nălbaru s-a atacat și a trântit un text în care înșiră clișee de mamă, că fericire, copii, familie, scutece și micile plăceri ale vieții. Tentativa asta de conflict a fost preluată de mai toate publicațiile online și s-a transformat în subiect, pentru că asta înseamnă jurnalism, să scrii despre ce comentarii a mai primit un fost muzician cu blog. Wow.

Cum era normal, subiectul ăsta a dispărut foarte repede și, pentru o clipă, lumea a a uitat de Hi-Q. Apoi, s-a întâmplat ceva incredibil. Aceeași Dana Nălbaru a făcut o chestie. S-a hotărât, împreună cu Dragoș Bucur, să-și retragă fiica de la școală și să o educe după sistemul „home schooling”. Brusc, toată țara a devenit expertă peste noapte în home schooling. Știi tu, o chestie deloc populară în România. Argumentele le-ai auzit deja, că e greșit, că copilul rămâne inadaptat și antisocial, că nu-și face prieteni, că învățământul românesc suge, că n-are ce să învețete și alte bla-blauri. Să arunce o piatră ăla care n-are copii, dar are o părere despre cum ar trebui Dana Nălbaru să-și crească fiica. Toată decizia asta ar fi putut să fie limitată la o singură concluzie: cui pula mea îi pasă? Bineînțeles, nu se poate, se zvârcolește românu-n pat noaptea dacă nu-și dă cu mucii de tastatură, să știe tot internetul că el e special. E special pentru că n-are copii, dar știe totul despre educție și cum trebuie tipa aia de la Hi-Q să-și crească odraslele.

Ultima chestie Hi-Q related care s-a viralizat acum pe internet n-o mai are de data asta pe Nălbaru în centrul atenției. Florin Grozea, știi tu – ăla de la Hi-Q care nu s-a băgat în politică, a arătat lumii cât câștigă din drepturile de autor.

„69 lei. Atât am primit (pe ultimul trimestru) de la UCMR-ADA după 18 ani de muzică, peste 200 de piese, din care peste 25 în topuri. Din care ”Gașca mea” și ”Razna” sunt încă difuzate de radiouri și puse la FIECARE nuntă, petrecere și chef din România.
Șaizeci și nouă de lei.
Voi cât câștigați din drepturile de autor din muzică?”

Ce să zic, super de căcat. Recunosc, mă umplu de nervi când aud una din cele două piese nemuritoare de la Hi-Q, dar tot îmi pare rău că pe băiatul ăsta firav l-a futut numeric UCMR-ADA.

E o mare nedreptate. Nouă ni se bagă pe gât știri despre Dana Nălbaru și piese Hi-Q la evenimentele importante din viața noastră, iar artiștii ăștia nici măcar nu sunt recompensați corespunzător pentru aceste realizări. Nu înțeleg, cine are de câștigat din valul ăsta de resuscitare a unei trupe pe care toată lumea încearcă s-o uite? Mihai Sturzu și-o ia peste bot în politică și nimeni nu-l ia în serios, Dana Nălbaru este bombardată cu sfaturi de căcat de la toți incompetenții, Florin Grozea primește bani de o pizza și patru beri după 18 ani de carieră, presa îi exploatează pe toți trei cu non-subiecte și noi ne facem că nu vedem. Pe bune, nimeni nu a câștigat nimic din tot fenomenul Hi-Q.

Comments

comments