Metalul nu moare, metalul se transformă. Spre deosebire de băieții de la Destruction

Ca mulți alții, am crescut cu rock și metal. Nu m-am limitat la un singur stil, așa că de-a lungul anilor am trecut prin toate subgenurile și influențele posibile din tot ce înseamnă rock și metal. De ce? Pentru că m-am plictisit de unul și am avut chef de ceva nou. Consider că dacă ești pasionat de ceva, ajungi să descoperi tot mai mult, să cauți și să te delimitezi de aceleași cinci trupe consacrate cu care te-a crescut tac-tu’.

Bine, nu toți fac asta. Există o bună parte din rockeri supărați pe viață care stau și mestecă același heavy metal obosit din anii 80 și refuză să accepte orice e nou. Pentru că ei au principii, ei au crescut și s-au „maturizat” odată cu trupele respective și simt că e datoria lor să le fie loiali.

Cât timp o să mai treacă până când se va trece peste ideea asta greșită că tot ce e nou e de căcat? Da, ok, au existat niște pionieri ai fiecărui gen, adică trupe care și-au câștigat în timp titlul de legende. Dar asta nu înseamnă că tot ce a apărut după trupele respective trebuie să coexiste cumva în umbra lor. „Coaie, stai că trupa asta are influențe de Black Sabbath, nu sunt originali, mă fut pe ei”. În ziua de azi e imposibil să produci ceva care nu seamănă cu altceva, iar dacă o faci, cineva o să se cace pe tine.

Și asta mă duce la trupa Destruction care s-a gândit să se pișe pe o trupă relativ nouă. Adică pe Parkway Drive. Solistul trupei Destruction s-a plâns că băieții de la PD au venit cu trei (!!!) laptopuri pe scenă, că hurr durr nu se mai cântă live, ce urât a evoluat muzica metal, catastrofal (!!!), tehnologia strică rockul tradițional. M-a bufnit râsul, și asta nu pentru că sunt fan PD și mi se rupe undeva de Destruction.

Pe băieții ăștia apuși de la Destruction i-am văzut prin 2009 live, la Rockin Transilvania, și au adunat undeva pe la o sută de oameni. Era clar de mult timp că vremea lor s-a stins și acum sunt super ofticați că au trebuit să cânte în deschiderea unei trupe care există de prin 2003. Blasfemie!

Cum să fii atât de înfumurat și plin de tine ca să spui așa ceva? Ăștia chiar nu-s în stare să realizeze că nu este vina noilor trupe că ei nu-s în stare să se mențină relevanți. Cântă un thrash învechit care nu mai prinde la public de ani buni, în afară de ăia câțiva care trăiesc în bula lor cu muzică din anii 80. Mai toți artiștii consacrați se chinuie să se reinventeze, să producă ceva nou și să țină pasul cu cerințele publicului. Numai aroganții ăștia stau și aruncă cu căcat în niște trupe, pentru că au avut tupeul să aducă laptopuri pe scenă. Alții care au simțit că vremea lor a trecut, s-au consolat cu ideea și s-au retras în glorie.

Destruction rămâne o trupă care se ofensează că tehnologia a ajuns să fie parte din muzica metal și nici măcar nu o înțeleg. Băieții ăștia trăiesc cu impresia că fiecare laptop este pus acolo ca să înlocuiască un instrument, să facă playback. Mi-l și imaginez pe Schmier în fața unui laptop, încercând să caute chestii pe google și dând click pe lângă ecran: „AARGHH, SCHEISSE, futu-vă-n gură de metalcoriști cu laptopurile voastre”.

 

Comments

comments