Don Doctor

S-a viralizat zilele astea o postare a unui medic care cerea o luare de poziție din partea Accenture, referitor la o angajată care i-a adresat un comentariu jignitor pe facebook. E vorba de postarea asta, probabil ai văzut-o:

Evident peste duamna mahalagioacă s-a pogorât, pe bună dreptate, o ploaie de puli. Dar dincolo de exprimarea de florăreasă scuipată e de discutat și reacția medicului specialist.

Bro, you need to chill. O reacție corectă la mesajul țărăncii prost crescute ar fi fost: “Doamnă, vă rog să păstrăm un ton civilizat al discuției, altfel voi fi nevoit să vă blochez accesul pe pagina mea”. O reacție normală ar fi fost: “Hai mai dă-te, fă, în sloboz de-aicea. Slugă-i mă-ta! A stat mă-ta la buzunaru’ meu să îmi numere șpaga!”. Evident, o replică mai puțin politicoasă, din noroiul din care a venit și comentariul stimabilei.

În schimb, Vasi a ales să nu fie nici politically correct și nici golan. A ales să fie căcăcios. Dă-mi voie să argumentez.

Poate cineva să își imagineze câtă muie își ia zilnic un reprezentant al unei firme de internet, nevinovat, doar pentru că serviciul pe care îl furnizează compania la care lucrează a funcționat doar 99.98% din timp? Sau câte puli în gură își ia pe nedrept un însoțitor de bord de la pasagerii care au trebuit să aștepte 20 minute pentru că e ceață? Sau un polițist, pentru că a dat o amendă total legitimă? Sau un controlor RATB? Dar, da, voi sunteți medici și respectul față de voi trebuie să fie mai mare decât față de cei de mai sus, că na. Medici. Voi și profesorii, nobilimea. Nimeni nu e plătit, în România, mai disproporționat față de valoarea muncii. Deși salariile sunt mici peste tot.

Revenind la înjurăturile pe care ți le iei în câmpul muncii. Ăsta se cheamă feedback. Ori, atunci când faci parte dintr-un sistem profund defect, ca cel medical românesc, șansele sunt ca, din când în când, să mai vină câte-o Rascanu de-asta plină de frustrare și să-ți zică vreo două. Nu e personal, boss, doar te-a nimerit pe tine azi, să înjure prin tine sistemul responsabil pentru viermi pe pacienți, pentru infecții nosocomiale, pentru faptul că trebuie să vii cu șervețele de acasă la ecografie, că altfel rămâi cu gelul pe tine. Și pentru șpăgi, da, să nu ne ascundem după stetoscop, că știm cu toții că o naștere într-un spital de stat bagă direct în buzunarele personalului medical peste 2000 de lei.

Corect, e nedrept să dai ampulea într-un om care nu are nicio vină că lucrurile sunt cum sunt. Dar la fel de incorect e să implici Accenture în povestea asta. Pâra la angajator e o replică de om mic. Căci chiar dacă o dă sau nu afară pe angajată, firma are de suferit, deși nu Rascanu nu reprezintă de niciun fel imaginea companiei. Citește comentariile de la ultimele postări de pe pagina de facebook a Accenture România. Nu, Accenture nu trebuie să ia poziție în problema asta, și cu atât mai puțin să o sancționeze pe angajată pentru o postare în spațiul public, postare ce nu ține de activitatea companiei din care face parte.

E ca și cum ai spune că Nicolae Bacalbașa sau Leon Dănăilă ar trebui să nu mai fie medici pentru că manâncă căcat în Parlament. Ceea ce ar fi greșit, pentru că cel mai probabil ambii sunt foarte buni în meseria lor de bază.

Cel mai trist e că s-a ajuns cu generalizările la nivel de reclamă la ROM. “Ia uite, dom’ne, cum își privesc românii doctorii. DOCTORII! Care le salvează viețile”. Fals, e binecunoscut faptul că românii au un respect deosebit față de medici. Orice român și-ar dori ca copilul său să ajungă medic.

Așa că, Vasi, zic să nu ne căcăm pe noi. Banează personaju’ pe pagină și investește-ți energia în a te lupta cu sistemul care crează genul ăsta de plângeri, nu cu cei care se plâng. Poate se exprimă prost, dar au dreptate. Chiar dacă nu e vina ta.

Comments

comments