Ortensia și bananele de aur

Trecuse de miezul nopții, iar distracția era în toi. Tocmai se terminase “Despacito”, iar lumea își revenea din nebunie. Băieții își desfăceau cravatele (care aveau), iar fetele își suflau în bluză și își făceau vânt cu palma.

Ortensia, fata simplă, dar cu ambiții mari, ce venise la liceu în Cluj de la o școală generală dintr-o comună limitrofă se retrăsese pe o canapea, alături de Mirela și Cornelia. Pe Mirela o știa de când era mică, fuseseră colege de bancă timp de 8 ani de zile. Cornelia făcuse aceeași generală, însă până acum nu avuseseră tangențe.

– Bă ce fain o să fie la liceu, zise Mirela.

– V-am zis că o să rupem, răspunse Ortensia.

Cornelia nu făcea decât să zâmbească. Faptul că era puțin grăsuță o făcea să nu aibă încrederea celorlalte două. Se întreba dacă nu cumva Ortensia și Mirela o ardeau cu ea doar ca să le pună într-o lumină bună, prin comparație. Avea dreptate.

Muzica se oprise și pe scenă reapăru CRBL, prezență obișnuită la astfel de evenimente când nu era ocupat cu parangheliile-pomană ale PSD. Urma să anunțe ultima probă din concursul pentru regele și regina balului. Scorul era strâns, perechile împărțindu-și până acum cele trei puncte. Andreea și George câștigaseră proba de dans, mai mult datorită unui twerk de senzație al Andreei. Cristina și Costică au luat punctul pentru proba de ținute, impresionând juriul cu 2 costume populare. Ortensia și Mihăiță își asiguraseră proba de talente cu o mini scenetă de un umor ce putea fi înțeles doar de ardeleni, în care Mihăiță repeta obsesiv “Ai ghe pușca me!”.

– Și acum, proba decisivă! anunță CRBL. Sper că fetele sunt pregătite pentru… PROBA BANANEI!

“Going Bananas” – Penny StewArt

Cuvintele căzură ca o ghilotină peste sufletul sensibil de adolescentă al Ortensiei. Prietenele sale erau înmărmurite. Mirela făcuse ochii mari și cu greu reuși să articuleze câteva cuvinte care să se distingă de urletele entuziaste ale publicului.

– Nu trebuie să faci asta!

Ortensia înghiți în sec. Nu avea puterea să răspundă.

– Adu-ți aminte ce s-a întâmplat data trecută! insistă Mirela.

La balul de absolvire al școlii generale Ortensia era favorită la proba bananei. Avea, la momentul respectiv, 19 meciuri și 19 victorii, palmares imaculat. Concurentelor le era frică de ea, majoritatea renunțau doar când auzeau cu cine au de-a face. Din nefericire, însă, Ortensia începuse să cocheteze cu fumatul. Pe la jumătatea bananei, când laurii victoriei erau aproape, Ortensiei îi veni să tușească și se înecă. O bucată de banană zburase din gâtul Ortensiei, precum mărul din “Albă Ca Zăpada”, direct pe cămașa dirigului. Lumea începu să râdă. Ortensia sfârși balul plângând în spatele căminului cultural. Îi era rușine să se întoarcă înfrântă la ai ei, care credeau în ea atât de mult. De atunci nu se mai atinsese nici de banane, nici de țigări, iar partenerul ei din generală, Arpad, nu îi mai răspundea la telefon.

– Trebuie s-o fac! concluzionă eroina noastră. Prietenele ei nu apucaseră să mai zică nimic.

Fetele sunt aliniate în fața băieților, cu mâinile la spate. Bananele sunt la locul lor. CRBL începe numărătoarea inversă. Când s-a dat startul Andreea și Cristina se năpustesc asupra bananelor. Ortensia cade în genunchi, cu privirea goală. Mirela, își întoarce privirea și începe să plângă în timp ce Cornelia își roade unghiile. Andreea e deja la sfertul bananei. Cristina, favorită la toate casele de pariuri și binecuvântată cu dinți sănătoși și o pereche cărnoasă de buze, ca ale maică-sii, a dat deja gata o jumătate.

– Opriți măcelul! OPRIȚI MĂCELUL! țipă Mirela de pe margine. Nimeni nu-i dă atenție.

– No, ce faci? întreabă, confuz, Mihăiță.

Ortensia închide ochii. Amintirea bucății de banană scuipată pe cămașa dirigului începe ușor să fie înlocuită cu gândul că, cu mai puțin de un an înainte, luase “Banana de Aur” la județeană.

– AAAaaaaa!!! Ortensia scoate un sunet războinic pe care doar o fată de la țară poate îl poate produce. Se aruncă înspre vintrele lui Mihăiță precum o vulpe asupra unui șoricel. Mihăiță simte momentul și o apucă de ceafă pe partenera sa. În 1.8 secunde banana e gata. Cu tot cu coajă. Nou record mondial. În sală se lasă liniștea preț de câteva clipe, după care publicul izbucnește în urale. Mirela și Cornelia plâng și râd în același timp. Din tavan cad confetti, iar în boxe răsună “We Are The Champions”.

Ortensiei și lui Mihăiță le sunt așezate ceremonial coroanele pe cap. Ortensia zâmbește mândră, în aplauzele invidioase ale Andreei și ale Cristinei. A reușit. Urmează patru ani frumoși.

Comments

comments