Românul și cuiele din…

Pizdă. Uite, ăsta e un cuvânt pe care vrei să îl eviți, și recunosc că nu sunt în zona mea de confort văzându-l scris negru pe alb. Mai ales că l-am scris cu mâna mea. E genul de cuvânt de care nu vrei să dai în titlul unui articol. Pe de altă parte, sunt cuiele, peste care aparent poți da în cele mai năstrușnice locuri, fapt ce e considerat ghinionul suprem. Adică, sigur, nu vrei să dai de ele pe stradă și să faci o pană, sau, mai rău, să îți intre în talpă. Dar, altfel, să descoperi random o pungă de cuie gratis poate fi considerat chiar noroc, că sunt bune la casa omului.

Și totuși ce fel de perioadă proastă a avut omul care a inventat vorba asta? În ce fel l-au rănit cuiele de a ajuns să îi fie frică să nu le descopere inclusiv în vaginul partenerei?

– Iubitule, ai protecție?

– Am, dar stai că înainte de toate trebuie să aduc o teslă, just in case.

Dacă ne luăm după zicale ne dăm seama ca românul n-a fost niciodată fan cuie. Le-a asociat cu ghinionul, ca în expresia de mai sus. Le-a asociat cu moartea, ca în “4 scânduri și un cui” (vorba asta dovedește și că românul e zgârcit până în ultima clipa, atât cele 4 scânduri cât și singurul cui nefiind, în mod evident, suficiente pentru un coșciug practic). A asociat cuiele cu automutilarea (“a-ți bate un cui în talpă”), deși metodele de self-harming au evoluat de-a lungul timpului. A asociat cuiul cu penuria (“pune-ți pofta în cui”).

Cuiul pare să fie un Soroș primordial, fiind sursa tuturor relelor. Dar românii nu sunt genul de oameni care să ridice o problemă și să nu vină și cu soluția. Așa a apărut “Cui pe cui se scoate”. Ți-ai bătut un cui în talpă? Bate unul din sens opus. O să ai alt cui în talpă, dar problema ta inițială nu va mai exista. Ai dat de cuie în pizdă? O să urmeze o intervenție chirurgicală stranie, dar hei! It’s not stupid if it works.

Vrem să aflăm felul în care cuiele au influențat negativ nivelul de trai al românilor. Astfel, am decis să lansăm campania de conștientizare asupra efectelor negative ale cuielor și să încercăm, totodată, să găsim împreună răspunsuri. Outside.ro te încurajează să spui povestea ta cu cuiele, sub hashtagul #oricui. Pentru că i se poate întâmpla #oricui.

 

Comments

comments

One Comment

  1. habar nu ai de proverbe!
    „a-ți bate un cui în talpă” înseamnî să-ți cauți singur belea, nu automutilare!
    “pune-ți pofta în cui” nu e de penurie, ci de interdicție!
    Un articol slab! mai citește, „băbăiete”!

Comments are closed.