Cu de toate zilele

Ionuț avea palmele transpirate. Fusese lăsat singur în camera de interogatoriu. Trecuseră 40 de minute, în care s-a gândit doar la soția sa și la fetița lor de 9 ani. Ce o să zică aia mică când o să afle ca taică-su e traficant? Cum o să fie tratată la școală? Ce vor zice colegii ei când vor afla că e fată de pușcăriaș?

Își duse mâinile la tâmple și oftă prelung. În spatele lui se deschise ușa. Primul intră Andreescu, polițistul care făcuse arestarea, urmat de Căpitanul Cristian. Căpitanul se așeză pe un scaun, față în față cu Ionuț, fără să îl privească. Andreescu trânti dosarul pe masă. Căpitanul deschise dosarul și îl răsfoi lent, cu un zâmbet ironic, sinistru.

–  Ce-ai făcut, mă, nenorocitule?

– Stați, șefu, că pot să vă explic… încercă Ionuț să-și deschidă pledoaria.

– Ce să-mi explici, bă băiatule? Ce să îmi explici? Mi-a explicat deja dosarul, nu mai trebuie să-mi mai explici și tu. Ori tu crezi că sunt prost și că trebuie să mi se explice de două ori…

– Nu, șefu…

– Că organele legii sunt proști, așa-i? Ca-n bancuri. Ia zi-mi, bă, un banc cu polițiști, să râdem și noi.

– Nu, șefu, nu-i așa…

– A, nu-i așa? Ia să vedem cum explici. Ia uite ce scrie aici. În data de 18 iulie anul curent, la intesecția străzilor Calea Griviței cu Bd. I. Gh. Duca suspectul a fost observat și filmat de către organul de urmărire cum preda un pachet suspect unui bărbat, primind în schimbul acestuia o sumă de bani. Pachetul a fost livrat într-o pungă de culoare albă, prin care se poate distinge învelișul de aluminiu. De asemenea, în punga respectivă se mai poate observa un teanc de șervețele și o sticlă de băutură carbogazoasă de culoare neagră.

– Adică Coca-Cola, punctă Andreescu.

Căpitanul continuă să citească.

– În urma prezentării dovezilor către Judecătoria de sector s-a obținut mandat de percheziție pentru domiciliul suspectului, situat pe Bd. Giulești, ș.a.m.d… În urma perchezițiilor s-au descoperit la adresa la care locuiește suspectul un număr de 46 de lipii cu diametrul de 21 cm, 12 lipii cu diametrul 28 cm, 7 kg de piept de pui proaspăt, 2 kg sos de maioneză, 1 kg salată de varză, 2 kg castraveți, 22 pet-uri de băutură carbogazoasă, 14 pachete de șervețele de masă și un cuptor cu rotisor, indicând faptul că suspectul produce în scopul comercializării produsul de tip fast-food “Shaworma”. S-a dispsus emiterea mandatului de arestare pe 30 de zile pe numele “Vărzaru Ionuț Ferdinand”.

Căpitanul își îndrepta privirea către Ionuț.

– Ia zi mă, mai vrei să-mi explici? Hm? Sau a explicat dosarul destul de bine? Ia zi!

– Șefu deci eu făceam fajitas!

– I-auzi, Andreescule, făcea fajitas. Andreescule, la fajitas nu ai, mă, nevoie de avocado?

– Ba da, domn Căpitan, că trebuie să faci sos guacamole.

– Mi se terminase avocado, tocmai mă dusesem la Mega să mai iau, răspunse Ionuț precipitat.

– Bă cât ghinion. Să ți se termine avocado chiar când am venit noi. Chiar îmi era poftă de niște guacamole. Auzi, dar la fajitas nu pui și fasole kidney?

– Ține de gust, șefu, io nu pun.

– Deci făceai fajitas, a? Ia zi, mă, de unde provine fajitas?

– Din Spania. șefu!

– Greșit! Din Mexic provine. Dacă făceai fajitas ar fi trebuit să știi.

– Nu știu, șefu, eu în Spania am mâncat. N-am fost în Mexic.

– N-ai fost în Mexic? Păi ar fi trebuit să mergi, Vărzare. Și știi de ce?

Ionuț nu răspunse.

– Pentru că acolo sunt toți traficanții, și să fii cu ei acolo. Ăștia de vindeți prafuri, pastile și shaworme. Bă cât vă urăsc io pe voi, ăștia. Nu vă gândiți, bă nenorociților, că distrugeți familii? Că pun mâna copiii pe așa ceva și se nenorocesc pe viață?

– Dar s-a mai mâncat șefu și nu s-a nenorocit nimeni…

– TACI! Pușcăria te mănâncă, ai belit-o cu mine. Fi-miu are 90 de kg la 12 ani, din cauza japițelor ca voi. Nici nu ma pot uita la el. Voiam să dea la Academie, să-mi calce pe urme. Dar cu fizicul ăsta… Numai din cauza ăstora ca voi. Și știi ce mă enervează cel mai rău? Că știu că te trimit la pușcărie și ăia vă dau mâncare bună acolo. Sănătoasă. Dacă era după mine vă țineam numai pe nenorociri d-alea de vindeți voi, să faceți infarct la 40 de ani, toți, să nu mai cheltuie statul bani cu voi. Andreescule, ia-l p-ăsta și du-l în arest. Să nu-l mai văd. Du-l să facă o baie înainte, că pute a usturoi.

Ionuț rămase tăcut, cât timp Andreescu îl ridică de braț de pe scaun. Își acceptase soarta. Când shaworma a devenit ilegală a ales să continue, deși știa care sunt riscurile. Dar mai știa și că asta făcuse toată viața și acum nu cunoștea alt domeniu, de unde să înceapă, ce altceva să facă. Și ca Ionuț erau mulți.

Comments

comments