Moromeții, partea a II-a, Poiana lui Iocan

Moromete ieșise din curte și plecase spre fierăria lui Iocan să dea zimți celor două seceri stricate. Se apropie de fierărie și Moromete fu întâmpinat de departe cu exclamații. Iocan abia deschisese și poiana era plină. Unii stăteau în picioare, alții pe niște butuci vechi, aduși acolo cine știe de când și tociți de ședere, toți gălăgioși și parcă nerăbdători.

Cocoșilă scoase dintr-o despărțitură a chimirului un Dunhill gri nedesfăcut, se așeză nepăsător pe un butuc și-și aprinse o țigare. Moromete se lăsă pe vine și își aprinse și el una din pachetul lui Cocoșilă, după care scoase iPhone-ul din buzunar și intră pe siteul Antenei 3.

– Asculți, Moromete? Nu mai citi, lasă că am citit eu înaintea ta și sunt mai deștept, ascultă aici la mine… Degeaba se chinuie să schimbe legile, tot ajunge la pușcărie!

Cocoșilă se referea aici la Dragnea.

– Așa crezi tu! protestă Moromete jignit.

– Am auzit că nu-i mai place lui Moromete de Viorica Dăncilă, interveni Dumitru lui Nae vesel. Mă opresc alaltăieri, pe podișcă, Moromete era pe rtv: „Ei, ce mai spune Ghiță, Moromete?“ „E proastă, dă-o dracu’“, zice. „Cine?“ „Asta, Dăncilă”. „Păi parcă spuneai că e inteligentă!“ „E inteligentă, dar e proastă“, încheie Dumitru lui Nae, foarte vesel.

– Dacă trădezi partidul să nu te mai prind la fierărie, Moromete, spuse Iocan aruncând departe cu rindeaua din unghia celuilalt cal.

– De ce, Iocane?! se miră Moromete fără să ridice capul din ziar. Crezi că fără mine n-ai să ajungi primar?

Ion al lui Miai se dădu mai aproape, având în privire un amestec de sfială, curiozitate și recunoștință.

– Măi, Dine, șopti el, e vorba să ajungă Iocan primar?

– Sigur că nu, deșteptule, spuse Iocan furios. Când or veni alegerile parcă vă văd cum o să votați toți cu USR!

– Hai, Moromete, lasă-l pe Iocan, dădu cineva glas nerăbdării tuturor. Hai, dă-i drumul!

De fapt Moromete întârzia ca un școlar care nu e sigur pe el; citea întâi în gând:

– Auziți ce face Iohannis! spuse el și îndată se făcu tăcere deplină. Auziți ce face Președintele, adăugă rotunjind mieros pe „Președintele“.

“Președintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei CCR, președintele României a semnat astăzi decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.”

– LMAO! izbucni pe neașteptate Dumitru lui Nae și râsul său gâlgâi puternic și leneș mai departe. ROFL, ia uitați-vă cum a rămas Moromete.

– Adică, se răsuci Moromete spre Cocoșilă, lăsând pentru moment iPhonu’ la o parte, adică chiar a dat-o jos pe Kovesi?

– Așa se pare, zise Cocoșilă. Nu ziceai tu că n-o s-o dea și că îl suspendă PSD-ul tău? Că până în toamnă sunt anticipate și o să fie Firea președinte?

– Lasă că tot îl suspendă, o să vedeți voi. Mai bine că a dat-o jos, acum n-o să mai fie abuzuri, răspunse Moromete îndreptându-și privirea înapoi către display.

– Îl suspendă pe dracu’! dădu Dumitru lui Nae tonul comentariilor.

– Și dacă nu-l suspendă tot aia e! zise Iocan pe un ton sictirit. Oricum nu mai are nicio putere. Oricum nu-l mai votează nimeni.

– Ia uite, e sondaj aici pe Antena 3, anunță Moromete.

“Credeți că Klaus Iohannis trebuie suspendat din funcție?”

– Bine, mă, ți-ai găsit, păi acolo răspund oricum toți pesediștii, ce te aștepți să iasă? grăi Cocoșilă.

– 11% da, 89% nu, zise dintr-o suflare Moromete, fără să gândească cifrele.

– PWAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! se crăcănă de râs Dumitru lui Nae. Păi, bă Moromete, dacă nici la voi pe site nu-l dați jos pe Iohannis, ce mai discutăm?

– Lasă, măi Dumitre, să trăiască lumea în pace! N-ajunge cât scandal e?! Să fie Iohannis președinte, că l-a votat lumea, Dragnea Prim-Ministru că are majoritate și e toată lumea împăcată.

– Cum să fie Dragnea Prim-Ministru? E condamat penal! remarcă Dumitru lui Nae.

– Hai lasă că știm noi cum e condamnat. Condamnat de statul paralel, rosti Iocan și scuipă printre dinți o flegmă pe pământul încins de soarele amiezii.

– Muma mă-sii de stat paralel! conchise Moromete cu fălcile încleștate.

Dumitru lui Nae observă starea de încordare, dar abia se abținea din râs. Iocan se întoarse cu spatele și își vedea de ale lui. Moromete blocă telefonul și-l băgă în buzunar. Îi mai ceru o țigară lui Cocoșilă și și-o aprinse în liniște.

Comments

comments